koran-kezdodik-a-karacsonyi-bevasarlas

7 ok, hogy miért kezdd korán a karácsonyi bevásárlást

Téged is kiráz a hideg a zsúfolásig tömött boltoktól és kígyózó soroktól?! Vagy éppen a gép előtti stressztől, mert nem tudják már az ünnepekig kiszállítani a terméket?!

A karácsonynak nem erről kell szólnia! A karácsonyi időszak szépsége, hogy picit lelassítsunk és élvezzük a családdal, barátokkal töltött időt. Mindez túl különleges ahhoz, hogy elveszítsük a varázst a sok teendő és elvárás közepette.Persze, a feladatlistánk végtelen, évről-évre egyre hosszabb, mégsem engedhetjük meg, hogy nyomásként nehezedjen ránk. Mivel számos dolgot nem tudunk előre hozni, gondoljunk csak a főzésre és a fa díszítésre, az ajándék vásárlást, mint egyik legidőigényesebb tevékenységet igenis elkezdhetjük korábban!

A legtöbben akkor tudunk igazán nyugodtan belemerülni az ajándék keresésébe és átélni az ajándékozás örömét, hogyha jó előre átgondoljuk, minek is örülnének a többiek. Vízionáljuk, mennyire fog tetszeni szeretteinknek, amit tőlünk kapnak, és ez feltölt minket annyi energiával, hogy beszerezzünk mindent amire szükségünk van.

Na de miért is érdemes már kora ősszel elkezdeni az ajándék vásárlást?

1. Gondosan kiválasztott ajándék

Sietve nem igazán tudunk megfelelően dönteni. A “le akarom tudni” motiváció sokkal inkább sarkall olyan termékek megvételére, melyekkel ki tudjuk pipálni egyes szeretteink megajándékozását a “listánkon”, de mindnyájan tudjuk, hogy ezzel sem mi, sem pedig az ajándékozott nem lesz igazán elégedett. Szánjunk időt az inspirálódásra, beszélgessünk szeretteinkkel, és nézzünk meg több variációt, hogy megtaláljuk azt, amit szeretni fog az illető!

2. El tudjuk kerülni a tömegeket

Az iskolakezdési roham és őszi szettek beszerzése után eltűnik a tömeg a boltokból, így kényelmesen tudunk bóklászni és inspirálódni. Sőt, még arra is van lehetőségünk, hogy ami megtetszik élőben, annak utánanézzünk online, hátha valahol kedvezményesebben megtaláljuk.

3. Biztosan lesz választék

Mivel az őszi szezon eleje van, és sokszor az őszi/téli kollekciók átfedésben vannak, így simán tudunk találni karácsonyhoz illő darabokat, és abba sem futunk bele, hogy elkapkodták előlünk a készleteket.

4. Kedvezményesebb ajánlatok

A karácsony felnyomja az árakat, alig találkozni kedvezményes kiszereléssel, vagy akciókkal. Persze karácsony után bőven lesznek ilyenek, de az már nem segít minket a karácsonyi ajándékozásban. Szerencsére az őszi szezon elején is sok leárazással találkozhatunk, és nem kizárólag a nyári kollekciókat illetően. Jó pár nagyobb kampány is esik erre az időszakra (például a Glamour napok vagy a Black Friday). Így, ha előre gondolkozunk, ezeket is ki tudjuk használni és kedvezményes áron vásárolni.

5. Szétoszlanak a költségek

Mivel nem olcsó mulatság mindenkinek szemrevaló és tetszetős ajándékot venni, ezért a decemberi kiadásokon bőven meglátszanak az ajándékozásra költött forintok. Sokkal kevésbé terheli meg pénztárcánkat, amennyiben apránként szerezzük be az ajándékokat. Az ünnepi készülődés és vendéglátás önmagában is jelentős tétel decemberben.

6. Megoszlik az időráfordítás, több idő jut más előkészületekre

Ha nagy családod van vagy barátokkal is ajándékoztok, akkor jóval több időre van szükséged, akár napokat is igénybe vehet kitalálni, hogy kinek mit adj. Ezt az időt egy körben szabaddá tenni igazán kihívás munka mellett, és bele is csömörölünk a sok újdonságba, vásárlási lázba. Sokkal inkább megmarad a varázsa, és nem válik terhessé, ha kisebb etapokban gyűjtjük össze az ajándékokat és a csomagoláshoz szükséges kiegészítőket. Emellett pedig jóval több idő marad a decemberi időszakban a dekorálásra, sütésre és minden más előkészületre.

7. Bátran vásárolunk online

Habár egyre nyitottabbak vagyunk az online bevásárlásra, mégis nagy stresszt tud okozni az őrlődés, hogy vajon idejében megérkezik-e a karácsonyra szánt ajándék. Melyikünk nem járt még úgy, hogy az utolsó nap csöngetett a postás az ajándékkal vagy netalán nem is érkezett meg?! Ez azért elég nagy csalódás tud lenni, főleg, ha nem készültünk “B” tervvel.Az év többi időszakában bízhatunk csomagunk pontos érkezésben, azonban a decemberi vásárlási dömping tud meglepetéseket okozni. Még inkább akkor, ha utolsó pillanatban érkezik meg az ajándék, amikor már azt az előnyt sem tudjuk kihasználni, hogy nemtetszés esetén visszaküldjük. Így érdemes online ajándékainkat még a decemberi nagy roham előtt megrendelni!

+1 a merészebbeknek

A bevállalósabbak még december 23-án este is vásárolhatnak. Ilyenkor már nincs senki a plázákban, mindenki végzett, sokkal csendesebbek a boltok, viszont méret már aligha van. Ebből kifolyólag célszerű méret nélküli vagy kevés mérettel rendelkező ajándékok közül választani, mint például az illatos gyertyák, díszek, fürdősók, sálak és hasonlók.Mindezek előtt azonban érdemes kitalálni egy „B” tervet, ha nem sikerülne az ajándék beszerzése. Ezek a kései vásárlások inkább a kisebb, kiegészítő ajándékok esetén javasoltak. Annak érdekében pedig, hogy eldöntsd, érdemes-e kivárnod, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: nyugodt tudsz maradni az utolsó napig?! Mi van akkor, ha nem találsz már olyan ajándékot, amit keresel?!

Ha év közben odafigyelünk a másikra és tudjuk, hogy mire vágyik, akkor egész könnyen szerezhetünk örömet. Persze, ne legyünk naivak, ne gondoljuk, hogy ami elhangzik májusban vágyként párunk vagy gyermekünk szájából, arra mi emlékezni fogunk hónapokkal később is! Vagy pont arra fogunk emlékezni… Szóval az év során legalább írjuk fel, fényképezzük le, mentsük el a linkjét azoknak a dolgoknak, amiknek a másik örülne. Az ügyesebbek akár rögtön meg is vehetik, főleg, hogyha jók a rejtegetésben!

Minél jobban haladsz az ajándékokkal, annál inkább teret tudsz engedni az ellazulásnak a tél közeledtével, a nyugalmad pedig fontos ahhoz, hogy meghitten ünnepeljetek!

Shopping Cart